Welkom bij Les 12

Het thema van deze les is tijd voor jezelf. Voor je algehele welzijn & gezondheid horen alle thema’s er bij. Het is het gehele plaatje!

 

Weekschema

Heb je het ingevulde weekschema van afgelopen week bij de hand? Hoe ging het met het ontbijt, de lunch & diner? Heb je voldoende gedronken? Heb je tijd gehad voor ontspanning, heb je bewogen & ben je regelmatig buiten geweest? Is het gelukt om iets leuks voor jezelf te bedenken en te plannen? Is het gelukt om te onderzoeken & te kijken wat jij leuk zou vinden, waar jij blij van wordt? Kun je genieten van kleine dingen? 10 minuten zitten met een kopje thee, even naar buiten & de zon op je huid? Focus je op het leuke wat je wel hebt gedaan! Waar wil je nog bijsturen de aankomende week?

Heb je dit gedaan, dan gaan we verder met het thema tijd voor jezelf. Je kunt hieronder het notitieblad vinden die je kunt printen, mocht je aantekeningen willen maken.

 

Notitieblad

Op het notitieblad hiernaast kun je de belangrijkste punten noteren en waarom het een goed idee is dit voedingsthema aan te passen. Zo kun je de belangrijkste punten gemakkelijk terugvinden & over een tijdje eens terugkijken hoe je gevorderd bent & kijken of je nog een aantal puntjes aan kunt scherpen om niet in oude patronen terug te vallen. Je krijgt uiteindelijk een werkmap met al jouw notities, schema’s, aantekeningen, vorderingen en punten waar jij nog extra aandacht aan wilt besteden!

 

Filmpje

 

Samenvatting

Tijd voor jezelf (les 12 natuurlijk, niet les 11) is ontzettend belangrijk. We rennen vaak maar door en voelen helemaal niet of we er wel blij van worden. Of we rennen door om niet te hoeven voelen dat we er niet blij van worden. Maar als je gaat zitten, tijd voor jezelf neemt kun je bewust voelen wat je dan wel of niet fijn vind, wat jij nodig hebt. Het geeft voor jezelf ruimte om te voelen waar je dan tegen op ziet, wat je niet prettig vind & wat je graag anders zou willen.

Tijd voor jezelf geeft ook rust in je systeem. Het zorgt dat je weer even kunt ademhalen, dat je weer even bij jezelf komt. Daardoor kun je ook beter kiezen voor iets wat jij leuk vind. Je kunt zo ook gemakkelijker kiezen wat op dat moment belangrijk is. Is dat om 18:00 eerst snel nog je hele woonkamer opruimen of is het even gaan zitten, wat drinken, een maaltijd bereiden & daarna kijken waar dan nog tijd voor is? En je hoeft niet bang te zijn, het werk loopt niet weg, je kunt rustig gaan zitten, daarna is het er nog steeds…

Kies eerst voor jou! Wat is er nu het belangrijkst (en niet morgen of over een uur… NU!).

Tijd voor jezelf kan zijn, eerst gaan zitten met een kopje thee, maar ook naar de yoga of sportschool, met een vriend of vriendin afspreken, wandelen in het bos, een boek lezen, een puzzel maken enz. Het verschil in echt even tijd voor jou (alleen zijn), beleven, voelen, ervaren hoe jij je voelt is anders dan tijd voor jezelf in de vorm van een sport of een leuke afspraak & beide vormen zijn belangrijk.

Met sport of een leuke afspraak ben je vaak nog in de buitenwereld of met de (ander) buitenwereld bezig. De binnenwereld, jouw eigen binnenwereld, voelen, ervaren hoe jij je werkelijk voelt is heel anders. Dan kun je jezelf tegenkomen. Dat je je gestrest, boos, bang, verdrietig of heel blij voelt of bent. Daar lopen we vaak aan voorbij, vooral als we ons niet zo fijn voelen. Maar dat is nu net wel belangrijk.

Voelen hoe jij je voelt & ook als dat niet zo fijn is. Het wel voelen, weten dat het okay is & dat je je zo mag voelen. Je mag boos, angstig, gestrest of verdrietig zijn, dat is helemaal okay. Het kan ook zijn dat je ergens pijn voelt. Hoe meer je de gevoelens niet wilt, hoe erger het wordt. Het kost je namelijk veel (cel)energie omdat je het aan het wegdrukken bent. Als het er gewoon mag zijn (ik weet het, dit kost oefening & is soms heel lastig), dan gaat de spanning eraf, dan krijgt het (en jij ook) lucht & kan het (pas) wegzakken.

Als je iets niet wilt voelen, dan druk je het weg, wat enorm veel fysieke & emotionele energie kost. Je kunt er allerlei fysieke klachten door krijgen. Van een zere knie, een onrustige geïrriteerde huid tot een maagzweer of zelfs een gezwel (enz.). Ook zit je meer in je hoofd, waar je o.a. onrustig, gestrest en zelfs angstig van kunt worden. Dit is allemaal okay, je kunt er, als je wilt, alleen wel wat aan doen.

Bij klachten is het altijd een gedeelte fysiek & een gedeelte mentaal (emoties, blokkades, dingen wegdrukken, iets niet onder ogen willen zien) & is het altijd belangrijk om eerst je voeding aan te passen zodat je daardoor al sterker & krachtiger bent, waardoor je je daarna gemakkelijker kunt ontspannen en bewegen & kunt voelen wat je nu nog in de weg staat & waar je dan wel blij van wordt! Ook kan het zijn dat, nadat je je voeding hebt aangepast, je van die olifant in je hoofd (die nu rustiger is) weer een mugje kunt maken waardoor blijkt dat het ‘drama’ toch iets kleiner was dan je altijd dacht (want nu voel je meer & het ‘drama’ denken wordt dan (veel) minder!).

Weet dat het okay is als je je niet fijn voelt. Dat heeft iedereen. De social media lijkt wel te zeggen van niet, maar als een ander angstig of verdrietig o.i.d. is, zetten ze daar geen ‘leuke’ foto van op Facebook of Instagram, dat verbergen ze ook, zodat het net lijkt of ze zich altijd top voelen. Dat is niet waar, want als je leeft, horen alle gevoelens erbij!

Dit thema behandel ik nu, omdat ik weet, dat als je je leefstijl aan het aanpassen bent, je meer in het hier & nu bent, je beter geaard bent. Je basischakra is steviger & jij staat dus letterlijk steviger. En ook je 2e chakra krijgt nu voeding en dit chakra heeft te maken met voelen & ervaren. Voelen hoe jij je voelt. Je bent veel meer uit je hoofd (weg van die roze wolk, die donkere wolk of dat drukke gedoe van de buitenwereld), rustiger in je hoofd & ontspannener. Waardoor je nu ook (net als de vorige les iets doen waar jij blij van wordt), beter kunt voelen wat jij prettig vind, of juist helemaal niet prettig vind.

Je kunt niet alles in een keer aanpassen, dit is oefenen, ervaren wat je voelt & in welke situatie je zo voelt. De eerst stap is oefenen dat het okay is, dat je je voelt zoals je je voelt.

Bijvoorbeeld, ik heb ook wel eens gehad dat er bij mij thuis kinderen waren spelen. Ik voelde me helemaal niet lekker, was onrustig, had hoofdpijn & het was me veel te druk. In plaats van boos te worden, dat ze stil moesten zijn heb ik ze verteld hoe ik me voelde & gevraagd of ze even samen konden gaan spelen zodat ik even tijd had voor mij. Ik heb mezelf serieus genomen en het niet weggedrukt, zodat ik lucht kreeg & de kinderen ook wisten waar ze aan toe waren. Ze waren heel begripvol, gingen samen rustig spelen & vroegen zelfs (kind van 4) of ze een kopje thee voor me moest zetten, haha…

Doordat ik niet m’n best ging doen voor de kinderen (de ander), vertelde hoe ik me voelde & aangaf dat ik even tijd voor mij nodig was, was ik sneller weer ontspannen. Ik hoefde niet te vechten tegen (doen alsof het goed ging), maar kon, door mezelf & de situatie serieus te nemen weer ademhalen & ontspannen, en de kinderen ook! Die zagen natuurlijk ook wel dat ik me niet prettig voelde & door dit aan hen aan te geven gingen ze niet in de weerstand (ruzie maken, vervelend doen), maar wisten zij ook dat ik eerlijk & oprecht was naar mezelf, maar ook naar hen.

Dit is een voorbeeld & je kunt dit in elke situatie toepassen. Geef aan hoe je je voelt, neem ruimte voor jezelf & neem jezelf serieus! Het is oefenen & kijken hoe dit werkt. Dit kost tijd, maar het levert je veel op! Ook hierdoor kunnen (eventuele) klachten (fysiek & mentaal) verminderen. Door jezelf de ruimte te geven om te voelen hoe je je voelt, zodat jij meer lucht krijgt, kunt proberen te accepteren dat het is zoals het is & soms misschien al kunt kijken hoe je het graag anders zou willen.

Tijd voor jezelf, even alleen zijn, kan zijn even buiten gaan zitten met een kopje thee, alleen thuis zijn & jezelf een lekkere maaltijd maken, een ontspanningsoefening doen, alleen gaan wandelen, even ergens alleen gaan eten of wat drinken enz. Hoe voelt dat? Lijkt je dat prettig of juist niet? Geeft dat je een gevoelt van rust of wordt je er bij het idee al gestrest van? Wat maakt dan dat je je gestrest voelt? Wat is dat gevoel? Is het okay dat dat gevoel er is? Ga je het toch proberen & gewoon kijken en ervaren hoe het voelt als je het wel doet?

Ik ben benieuwd aankomende week of je echt een keer tijd voor jezelf kunt inplannen. Als je dit lastig vind neem dan een korte tijd & ervaar wat het doet. Maak tijd voor jou! Ook naar de yoga, sportschool, een leuke afspraak, tekenen, schilderen, een boek lezen of iets anders, is tijd voor jezelf! Plan dit ook zeker in & ga daarnaast eens kijken of je kunt ervaren wat het is om echt even helemaal alleen te zijn en te voelen hoe je je voelt. Test het gewoon, oefen het. Als je alles als oefening ziet is een geen lat & is alles okay!

Bij echt voelen hoe je je voelt (ook in situaties met andere mensen) kom je er achter waar jij behoefte aan hebt & je kunt dan gaan kijken hoe je dit jezelf kunt geven of daar ruimte voor kunt maken. Er is er maar 1 de belangrijkste in de hele wereld & dat ben jij! Zorg goed voor jezelf & voel & ervaar wat jij nodig hebt. Jij bent de enige die dit kan voelen & ervaren voor jou! Zo voel jij je het prettigst & hebben de mensen om je heen ook het meest aan jou!

 

Weekschema

Print het weekschema van hiernaast uit & ga voor de aankomende week per dag aanvinken wat er gelukt is. Maak er een korte aantekening bij met wat je hebt gegeten, hoeveel je hebt gedronken, welke beweging & ontspanning je hebt gehad & of je regelmatig buiten bent geweest. Waar kun je tijd maken voor iets waar jij blij van wordt, iets wat jij leuk vind? En zorg dat je tijd hebt voor jezelf! Tijd om te voelen hoe jij je voelt zodat je kunt gaan voelen waar jij behoefte aan hebt. Wat is gelukt? Vink alleen dat aan!

 

Recepten

Zoek vanaf nu elke week 1 nieuw recept uit. Dat kan zijn op internet, in een tijdschrift of een recept die je hebt gekregen. Pas dit waar nodig aan en laat de eventuele ‘ongezonde’ producten zoveel mogelijk weg. Waar nodig kun je dit vervangen door een gezonder product.

Je kunt bijvoorbeeld:

  • I.p.v. yoghurt of kwark, kokosroom gebruiken in je recept
  • Suiker vervangen door een beetje agavesyroop of honing
  • Je kunt je gehaktballen prima zonder paneermeel maken (zijn ze alleen iets plakkeriger) of iets amandelmeel toevoegen
  • Melk is te vervangen door kokosmelk, geitenmelk of amandelmelk
  • Ik gebruik geen verdikkingsmiddel (bloem, maïzena o.i.d.) in sauzen of soepen, maar gebruik minder water & meer groenten
  • Je kunt ruim olijfolie in een roerbakgroente doen met verschillende kruiden, zodat je voldoende smaak hebt en het gerecht toch smeuïg is (zonder ‘ongezond’ sausje)
  • Aardappelen kun je in sommige gerechten vervangen door bv. zoete aardappel, pastinaak of knolselderij
  •  i.p.v. Maggie blokjes kun je Vetara Groentebouillonpoeder gebruiken
  • Een vervanger voor rijst (nasi) zou quinoa kunnen zijn (quinoa is geen graan)
  • En je kunt bijvoorbeeld taugé gebruiken i.p.v. vermicelli of pasta

Kijk en voel of het product waar je iets mee wilt vervangen ook goed voelt voor jou in een bepaald gerecht. Soms heb je zelf een ingeving & heb je het gevoel dat het niet klopt. Gebruik dit product dan niet. Zonde, als je al zo’n gevoel had en je gerecht, door het wel te gebruiken, minder smaakt. Ook al overkomt dat de beste wel eens, je gevoel klopt altijd! Je leert & weet intuïtief wel wat wel en niet samen kan in een recept. Probeer soms ook gewoon iets uit & de volgende keer dat je het maakt kun je het aanpassen. En weet, het zijn gezonde producten waar je mee werkt, dus is het een keer iets minder, gezond is het in ieder geval wel…

Succes & vooral plezier gewenst met alle stappen die je zet naar je nieuwe, gezonde leefstijl!

 

Ik zou heel graag horen wat je van dit thema vond & of je er wat aan hebt gehad.
Liefs Leonie