Gezond eten & toch een echte feestmaaltijd? Dat kan, en wel met recepten die ook nog simpel zijn!

Met de feestdagen eet je waarschijnlijk meer dan anders. Dit hoeft geen probleem te zijn voor je gezondheid, mits je natuurlijk niet alleen, croissantjes, toetjes, taartjes & ijs eet.

Het genieten van & het samen eten heeft ook een positief effect op je welzijn, dus zolang jij, wat jij eet & drinkt zelf helemaal okay vind is dat okay.

Genieten & ook nog gezond eten heeft natuurlijk een nog veel positiever effect op je welzijn!

En het is heel natuurlijk dat er dagen bij zijn vol overvloed & dagen met schaarste. Dat is een natuurlijk proces & beide kan je lichaam prima handelen.

Hieronder een aantal recepten & ideeën met foto’s ter inspiratie.

 

Voorgerechten
Carpaccio (voor 4 personen)
  • Ingrediënten:
  • 250 gr dun gesneden ossenhaas
  • 4 eetlepels grof geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • Handje rucola
  • peper en zout
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 3 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • Bereiding:
  • Dressing
  • Meng de azijn, citroensap en olie door elkaar
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Carpaccio
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan
  • Breng de rucola op smaak met de dressing
  • Verdeel de sla over borden en leg de plakjes carpaccio er op
  • Bestrooi met de pijnboompitten
  • Breng op smaak met peper en Parmezaanse kaas.
Garnalencocktail (voor 6 personen)
  • Ingrediënten:
  • 2 bakjes verse garnalen
  • 2 mango’s
  • Halve rode peper
  • Verse peterselie
  • Ietsje mayo
  • peper & zout
  • Bereiding:
  • Mango in blokjes snijden
  • Rode peper heel fijn snijden
  • Alles in een schaaltje samen met de garnalen
  • Mayo, peper & zout naar smaak toevoegen
Slaatje (hele grote schaal)
  • Ingrediënten:
  • 500 gram soepvlees of shoarma reepjes (goed gekruid is lekker!) evt. iets kleiner snijden mocht dat nodig zijn (kan ook met kip, zalm of tonijn i.p.v. vlees)
  • 1 kilo zoete aardappels
  • 300 gram erwten
  • 2 grote uien
  • 1 mok augurken
  • 1 mok zilveruitjes
  • Halve mok peterselie
  • Peper & zout
  • Scheutje azijn
  • Flinke scheut olijfolie
  • Mosterd & mayo
  • Bereiding:
  • De aardappels koken in stukjes snijden of prakken
  • Vlees goed kruiden en braden of koken en toevoegen aan de aardappels
  • Uien, augurken, zilveruitjes, peterselie fijn snijden
  • De gesneden groenten samen met de erwten toevoegen aan het aardappelmengsel
  • Op smaak brengen met een mengsel van peper, zout, azijn, olijfolie, mosterd & mayo.
  • Tip:
  • Kan ingevroren worden voor een andere keer
Zaden crackers (voor 2 personen)
  • Ingrediënten:
  • 3 eieren
  • Olijfolie (flinke scheut)
  • 6 grote scheppen zadenmix (pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad)
  • Kruiden naar smaak (peper, zout, paprikapoeder, komijn, knoflook, peterselie, gemberpoeder, chilipoeder en/of Italiaanse kruiden)
  • Bereiding:
  • Voeg de ingrediënten stap voor stap toe in de blender (of gebruik staafmixer) tot een wat samenhangend geheel
  • Verdeel het mengsel zo dun mogelijk over een met bakpapier bedekte bakplaat
  • Bak minimaal een half uur op 180 graden (tussendoor een keer kijken hoe het gaat & evt. langer bakken)
  • Tip: 
  • Voor veel crackers, neem alle ingrediënten dubbel
  • Lekker met roomboter, eiersalade, tonijnsalade, plakje verse zalm met sla
Andere vooraf ideeën:
  • Tonijnsalade
  • Eiersalade
  • Soep
  • Gevulde champignons
  • Salade eendenborst
  • Coquilles
Hoofdgerechten
Runder stoofpotje (voor 4 personen)
  • Ingrediënten:
  • 750 gram runderlappen
  • Roomboter
  • 750 ml runderbouillon
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • Winterwortel
  • Kruidnagel
  • Laurierblad
  • 2 tomaten
  • Olijfolie
  • Bereiding:
  • Snijd de runderlappen in grote stukken
  • Verwarm boter in de pan en bak het vlees aan
  • Voeg de runderbouillon toe en breng dit aan de kook, zet het vuur hierna laag
  • Snijdt de uien, knoflook, tomaten & winterwortel in grove stukken en voeg samen met de kruidnagel en laurierblad toe
  • Laat dit met de deksel op de pan meestoven tot het vlees mooi gaar en zacht is
  • Voeg nog wat olijfolie toe
Kip stoofpotje (voor 4 personen)
  • Ingrediënten:
  • 750 gram kippendijfilet
  • 4 grote uien
  • 5 tenen knoflook
  • Bosje Koriander
  • Bosje peterselie
  • Komijn 2 el
  • Gemberpoeder 1 el
  • Paprikapoeder 1 el
  • Peper
  • Zout
  • Bereiding:
  • Doe de komijn, gemberpoeder, paprikapoeder, peper & zout in een grote kom met ruim olijfolie (naar eigen smaak meer of minder kruiden toevoegen)
  • Voeg hier de kippendijfiletstukken aan toe
  • Alle groenten & de verse kruiden grof snijden en toevoegen aan de kip
  • Goed mengen
  • Laat dit een dag of nacht trekken & roer af en toe door
  • De volgende dag de kip aanbakken en de rest van de inhoud van de kom toevoegen
  • Laat zachtjes sudderen met de deksel op de pan
Zalm, spinazie oven gerecht 
  • Ingrediënten:
  • Olijfolie
  • Verse zalm (1 stuk per persoon)
  • Peper, zout
  • Pijnboompitten
  • Ietsje bio kruidenkaas (paturain idee qua smaak)
  • Mini tomaatjes (1 bakje)
  • Verse spinazie (300 gram)
  • Roomboterbladerdeeg (aantal bladen ligt aan de schaal waar je het in doet. Zo groot dat de bovenkant bedekt kan worden)
  • Bereiding:
  • Laagje olijfolie in de ovenschaal
  • Zalm erin leggen
  • Peper en zout naar smaak erover
  • Een aantal halve tomaatjes, pijnboompitjes en kloddertjes kruidenkaas hier en daar op de zalm leggen
  • Dan een dikke laag spinazie
  • Dan weer een aantal halve tomaatjes, pijnboompitjes en kloddertjes kruidenkaas nu op de spinazie leggen
  • Weer een dikke laag spinazie en het geheel afdekken met een plak (ligt aan grootte ovenschaal) roomboterbladerdeeg
  • +/- 32 min in een heteluchtoven van 180 graden.
Andere hoofdgerecht ideeën
  • Varkenshaas met champignons
  • Biefstuk met champignons & uien
  • Hertenbiefstuk
  • Rollade
  • Visschotel
Nagerechten
Chocolade mousse (4 kleine glaasjes)
  • Ingrediënten:
  • 50 gram pure chocola (min 80%) (gesmolten & iets laten afkoelen)
  • 1 el amandelpasta
  • 2 bananen
  • 2 el agavesyroop
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Bereiding:
  • Het geheel in de blender, serveren in kleine glaasjes en evt. decoreren met kokosrasp
  • Even in de koelkast laten opstijven
Mango crème ( voor 4 personen)
  • Ingrediënten:
  • 2 grote mango’s
  • 200 gram pijnboompitten
  • Agavesiroop
  • Bereiding:
  • Schil de mango, haal de pit eruit
  • Pureer alle ingrediënten met een staafmixer
  • Verdeel in glaasjes & laat nog wat opstijven in de koelkast
Frambozenijs (voor 4 personen)
  • Ingrediënten:
  • 250 gram diepvriesframbozen
  • 1 kleine banaan
  • 2 el agavesiroop
  • Bereiding:
  • Pureer de banaan met de agavesiroop met een staafmixer
  • Voeg voorzichtig de frambozen toe tot een mooi egaal geheel
  • Verdeel in glaasjes & serveer meteen of zet nog even terug in de diepvries (niet te lang anders wordt het heel hard)
  • Tip:
  • Je kunt dit ijs ook met ander bevroren fruit maken.
Andere nagerecht ideeën
  • Chocoladecake (zie recept cursus)
  • Chocolaatjes (je kunt ze zelf maken)
  • Verse vruchten schaaltje
  • Appelflapjes
  • Bananen pannenkoekjes met een bolletje (zelfgemaakt) ijs
Hapjes & Buffet ideeën

Op deze foto’s enkele ideeën voor bijvoorbeeld een gezonde hapjesschaal, of voor als je naast de recept ideeën van hierboven, nog extra inspiratie kunt gebruiken voor als je een buffetje wilt maken.

 

 

 

 

 

 

 

  • Witlofscheutje met eiersalade
  • Witlofscheutje met tonijnsalade
  • Tomaat, mozzarella, basilicum
  • Boterhamworst met augurk
  • Dadel met geitenkaas
  • Geitenkaas met druif
  • Bladerdeeghapje met pittig gekruid gehakt
  • Gevuld ei
  • Ham met meloen

 

Fijne Feestdagen

 

Delen

Het is mijn doel om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen in het grote veranderingsproces dat nu bezig is naar een mooier & gezonder lichaam EN een mooiere & gezondere wereld voor onszelf & anderen.
Vond je dit thema interessant & denk je dat een ander er ook door geïnspireerd kan raken,
dan mag je dit bericht delen.
Hoe meer we delen vanuit liefde, hoe sneller deze mooiere wereld er voor iedereen is.


Ik zou (hieronder) heel graag horen wat je van dit thema vond & of je er wat aan hebt gehad.
Liefs Leonie